Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΔΗΣΗ "Τραυματισμός 6 πυροσβεστών"

Δραματική είναι η κατάσταση από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που μαίνεται εκτός ελέγχου στην περιοχή Οράς, στα σύνορα Λεμεσού και Λάρνακας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα, κατέστη εξαιρετικά επικίνδυνη και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, πριν από λίγο οι πύρινες γλώσσες μπήκαν στο χωριό ΑΚΑΠΝΟΥ και τρία σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των χωριών ΣΑΝΙΔΑ, ΒΑΣΑ, ΚΕΛΑΚΙ, ΑΚΑΠΝΟΥ και ΚΛΩΝΑΡΙ να τα εγκαταλείψουν.

Η φωτιά κατέκαυσε ήδη τρείς ξύλινες κατοικίες στο χωριό Ορά πριν περάσει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βίγλα, όπου κατέστρεψε πέντε πέτρινες εξοχικές κατοικίες, αγροκτήματα καθώς και το παλιό σχολείο που δεν λειτουργεί. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του 17ου αιώνα ευτυχώς δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι φλόγες ωστόσο πλησιάζουν επικίνδυνα το Μοναστήρι Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το Κελάκι.

Στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης κατάστασης συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο, επτά ελικόπτερα της Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων και το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, ενώ ζητήθηκε η βοήθεια των πυροσβεστικών αεροπλάνων από την Ελλάδα, τα οποία θα αντλούσαν νερό από τη θάλασσα της Λεμεσού. Δύο ελικόπτερα βρίσκονται καθοδόν.

Έξι πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, μεταξύ των οποίων ο Βοηθός Διευθυντής Πάμπος Χαραλάμους. Τους απεγκλώβισε ο ίδιος ο Διευθυντής της πυροσβεστικής όταν όρμησε με το αυτοκίνητο του μέσα από τις φλόγες. Τραυματίστηκαν όλοι ελαφρά, ενώ ο κ. Χαραλάμπους υπέστη εξάρθρωση ώμου. Μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία και κρατήθηκαν για νοσηλεία.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Οράς της επαρχίας Λάρνακας είναι εκτός ελέγχου, είπε σε δηλώσεις του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και μαίνεται σε αρκετά μέτωπα, σε απόκρημνες και απροσπέλαστες για τα πυροσβεστικά οχήματα περιοχές. "Προσπαθούμε με τα επίγεια και εναέρια μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας να θέσουμε την πυρκαγιά υπό έλεγχο", δήλωσε ο κ. Νικολάου.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Λίζα Κεμιτζή, χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ δύσκολη", ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πυροσβέστες σε κανένα σημείο της πυρκαγιάς. Η κ. Κενιτζή ανέφερε ότι έχει ζητηθεί βοήθεια από τις Ελληνικές Αρχές και αναμένεται σε περίπου δύο ώρες να βρίσκονται στη Κύπρο, δυο ελικόπτερα της Ελληνικής Δημοκρατίας.Αναφερόμενη στην έκταση της πυρκαγιάς η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ότι μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει καταστρέψει περισσότερο από 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης.

Το δύσβατο της περιοχής και οι ανεπαρκείς χωματόδρομοι δημιούργησαν αντίξοες συνθήκες για τα 94 πυροσβεστικά οχήματα της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας, Λευκάρων, Λεμεσού και των Βρετανικών Βάσεων, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και αντλιοφόρων οχημάτων της Εθνικής Φρουράς με 320 άνδρες. Η Πολιτική Άμυνα εγκατέστησε σταθμούς ελέγχου της δραματικής κατάστασης που δημιουργήθηκε στη περιοχή Οράς-Ακαπνούς και σε αρκετές περιπτώσεις συντονιστής ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της Νεοκλής Συλικιώτης, Υπουργός Εσωτερικών. Στην περιοχή έσπευσαν επίσης οι Υπουργοί Γεωργίας, Μιχάλης Πολυνείκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και της Ε.Φ. και ο Διευθυντής της Π.Υ. Ανδρέα Νικόλα.

Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι, ο δρόμος Ακαπνούς - Οράς, έχει καταστεί επικίνδυνος λόγω μεγάλης πυρκαγιάς.
Οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον πιο πάνω δρόμο.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=190123&-V=latestnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: