Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες ""ΑΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ""

Εκκενώνονται χωριά λόγω της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς
Δραματική είναι η κατάσταση σε χωριά της ορεινής Λάρνακας και της Λεμεσού από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που μαίνεται εκτός ελέγχου από τα ξημερώματα. Η φωτιά είχε ξεκινήσει από δασώδη περιοχή μεταξύ των χωριών Οράς - Λάγιας και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στα γειτονικά χωριά και απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές. Δόθηκαν οδηγίες για προληπτική απομακρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσα, Κελλάκις, Σανίδα, Κλωνάρι και Ακαπνού.

Γύρω στις 3 το απόγευμα οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια του χωριού Ακαπνού. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η κατάσταση στην Ακαπνού είναι εκτός ελέγχου. Το μικρό χωριό με τους στενούς δρόμους και τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια έχει πληγεί άμεσα από τη φωτιά και ήδη 2-3 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ απειλούνται και άλλα.Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καταβάλλουν προσπάθειες για αντιμετώπιση της κατάστασης. Μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών και με διάφορα μέσα προσπαθούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.Ήδη οι κάτοικοι της Ακαπνούς εγκατέλειψαν το χωριό από τις 2 το μεσημέρι και έχουν μεταφερθεί σε άλλο χωριό.Οι προσπάθειες των πυροσβεστών τώρα είναι να σταματήσουν τη φωτιά, ώστε να μην επεκταθεί και να κάψει όλο το χωριό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία της κοινότητας, όπου βρίσακεται και η εκκλησία.


Τα ελικόπτερα προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση στην νότια περιοχή της Ακαπνούς, όπου φλόγες ύψους 30 με 40 μέτρων εξακολουθούν να κατακαίουν ό,τι απέμεινε από την πρωινή πυρκαγιά.Εν τω μεταξύ, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, είπε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, καθώς η φωτιά ενισχυμένη από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, μαίνεται σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατες περιοχές, ενώ το έργο των πτητικών μέσων δυσκολεύεται λόγω των πυκνών καπνών. Πρόσθεσε ότι κινδυνεύουν πολλές εξοχικές κατοικίες

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το Κελλάκι. Μετέδωσε ακόμη ότι μέλη της Πολιτικής Αμυνας καλούν από πόρτα σε πόρτα και με τηλεβόα τους κατοίκους του Κελλακίου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Καίγεται επίσης το σχολείο στο ακατοίκητο χωριό Βίγλα. Κάηκαν επίσης δύο εξοχικές κατοικίες μεταξύ των χωριών Λάγιας και Οράς.

"Ας μας βοηθήσει ο Θεός και δεν ξαναζήσουμε τις περσινές πυρκαγές που συγκλόνισαν Ελλάδα και Κύπρο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: